Om tankens makt och viljans kraft



Tankens kraft är enorm. Så som du ser på din omvärld, så kommer den också att verka inom dig. Det betyder att ditt synsätt blir helt avgörande för hur du upplever din tillvaro. Det är inte vad du ser som är det väsentliga, utan hur du ser.

Det är stor skillnad på öppna, konstruktiva tankar och begränsade, negativa tankar; de påverkar kemin i kroppen på olika sätt.”Dit en tanke går, dit går också en kemisk process”. Kropp och själ påverkas interaktivt med dina tankar. Det finns all anledning att tänka om tankarna du har inte får dig att må precis så bra som du ska kunna.

Om du i kväll gör ett bokslut över din dag och ser att den har präglats av stress och oro – bör du med andra ord ta en närmare titt på dina tankar. Vad tänker du om dig själv, din tillvaro och det som händer dig? Får tankarna dig att känna dig stark och på gott humör? Eller får de dig att känna dig svag och olycklig? Att hoppas på att må bättre i morgon och samtidigt tänka på samma sätt leder dig knappast framåt. Det går förstås inte i en handvändning att tänka på ett nytt sätt.

Känslor och tankar - i den ordningen, styr oss. Magkänslan är en vägvisare till tankarna som sedan invaderar oss med frågor - VAD vi ska tänka och därefter vikten av HUR vi ska tänka.

Skapa en ny vana tar tid, ca tre veckor innan den finns där.

Med kognitiv handledning lär jag dig att fokusera på vad du tänker här och nu och vad det faktiskt får för konsekvenser – både på ett känslomässigt, beteendemässigt och relationsmässigt plan. Det är tanken som avgör – även om det kanske inte börjar med tanken. Forskningen visar ju att känslan ofta hinner före, men det är i tankevärlden vi kan göra förändringarna. Och här handlar det, återigen, om att tänka realistiskt. Bortsett från att det finns en färskvarustämpel på barndomstrauman (dåliga barndomar har inte så lång hållbarhet som man kan tro, även om svåra trauman självklart ska erkännas och bearbetas), är verkligheten som den är.

 

Vad betyder då detta? Jo, att man får finna sig i att det inte går att förändra historien – hur mycket man än ältar. Det enda som går att förändra, och detta är numera hundraprocentigt sant, är ens eget förhållningssätt till det som har hänt. Det finns en gräns för hur ”givande” det är att älta det som varit. Med andra ord finns det en poäng i det gamla talesättet det är inte lönt att gråta över spilld mjölk. Det är som det är.

 

Jag har verktygen att hjälpa dig om du är en människa som vill utvecklas och bli mer sann, mer hel, mer dig själv. Du har att välja mellan: rädslan för att misslyckas eller viljan att bli den du är – och med den tilltron till din egen förmåga och tilliten till livet. Tilltron och tilliten, har det visat sig, är nära förbundna med tanken – vad du väljer att tänka om din situation och dina framtidsutsikter.

 

Att bli medveten om sina tankar och vad de får för effekter, skapar en inre utveckling samt ett inre lugn, en trygghet. Man kan inte alltid påverka det som händer men man kan alltid välja hur man kan förhålla sig till det som händer. Oavsett vad som händer oss, oavsett om vi väljer själva eller om livet väljer åt oss, är det där – och bara där – vi har det hundraprocentiga inflytandet: Vad jag tänker om det som jag är med om. I det kan jag aldrig bli ett offer.



Kan jag förändra verkligheten genom att förändra mitt sätt att tänka?

Mitt svar är JA!

Allt vi är, är ett resultat av vad vi har tänkt.

Sinnet är allt.

Det vi tänker, blir vi.

– Buddha


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0